A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

L'home neix lliure, responsable i sense excuses

Pere Joan BARCELÓ i ANGUERA  "el Carrasclet"

(Capçanes, Priorat, 1682 - Breisach el Vell, Hongria, 4 setembre 1741)

Guerriller

De jove fou carboner i llenyataire. L'any 1705 s'incorporà als cossos de voluntaris reclutats per defensar la causa de l'arxiduc Carles d'Àustria.

Lluita durant tota la guerra de Successió contra els borbònics i, un cop retirats els aliats, continuà la lluita.

Inici pàginaDesprés de la capitulació de Barcelona (1714) s'acollí a l'indult però a causa d'un petit incident amb un oficial borbònic fou empresonat. Aconseguí de fugir i aixecà una partida amb la qual lluità pel restabliment de les institucions tradicionals de Catalunya, suprimides pel decret de Nova Planta.

El 1718 França tractà d'oposar-se a la política expansionista d'Alberoni i es valgué de Carrasclet, el qual s'entrevistà amb el duc de Berwick a Perpinyà. Ajudat amb equip i diners, arribà a enquadrar uns 8.000 homes i actuà amb força èxit, sobretot al Priorat i al Camp de Tarragona, i també al Pallars, la Cerdanya i el Rosselló.

El 1720 s'acabaren les hostilitats entre França i Espanya, i Carrasclet no pogué fer altra cosa que retirar-se a Àustria, on fou protegit per l'emperador Carles VI, l'antic arxiduc, que el nomenà coronel de l'exèrcit imperial.

L'any 1734, quan Felip V va atacar Nàpols, es formà, a Àustria, una companyia de catalans sota el comandament de Carrasclet, però el vaixell que el conduïa fou capturat. Fet presoner i dut a Cadis, no fou reconegut, per la qual cosa en ésser alliberat, el 1738, pogué tornar a Àustria. Posteriorment s'establí a Hongria.

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons