A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

El problema és que hi ha més gent interessada que gent interessant. (Oscar Wilde)

Jaume MERCADÉ i QUERALT

(Valls, Alt Camp, 22 juliol 1889 – Barcelona, 26 abril 1967)

Pintor i orfebre

Jaume Mercadé i QueraltAprengué l'ofici de joier a Barcelona, i assistí a les classes de l'Acadèmia Galí.

Féu la seva primera exposició individual a les Galeries Laietanes (1916) i el 1919 fou nomenat professor de joieria i orfebreria a l'Escola d'Arts i Oficis de la Mancomunitat.

Inici pàginaLa seva obra d'orfebre, decisiva per a la renovació d'aquest art, li valgué diploma d'honor i medalla d'argent a l'Exposition des Arts Décoratifs de París (1924), gran premi i medalla d'or a l'Exposició Internacional de Barcelona (1929), medalla d'or a les VI i IX Triennali de Milà i gran premi a la III Bienal Hispanoamericana.

La seva pintura el situa, en grau encara major, entre els millors artistes del seu país. Un dels seus quadres més famosos, El Zeppelin, obtingué un important premi al concurs "Barcelona Vista pels seus Artistes".

Entre altres distincions obtingué el Gran Premi Juan Gris (1957), medalla de bronze de pintura a la biennal d'Alexandria (1959) i segona medalla a l'Exposición Nacional de Bellas Artes (1960).

Format en un inicial fauvisme, rebé després influència noucentista que temperà la sensualitat de la seva paleta. Sabé anar evolucionant fins als seus darrers anys, centrant la seva pintura en el que es pot dir una mesurada modernitat.

Inici pàginaEl seu món propi és el de les aspres terres del Camp de Tarragona, que estructura als seus quadres amb serenitat i equilibri.

En 1963 i 1966 féu, respectivament, dues grans exposicions antològiques a Madrid i a l'Hospitalet de Llobregat. Els dos municipis li concediren una medalla pels seus alts mèrits.

Un mes abans de la seva mort era homenatjat pel Cercle Artístic de Barcelona.

Obres seves figuren al Museu d'Art Modern de Barcelona i al Museu de Valls.

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons