A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

Un veritable esperit de rebel·lia és aquell que busca la felicitat en aquesta vida. (Henrik Johan Ibsen)

Àngel del PAS i PINCARD  (o Delpàs)

(Perpinyà, 1540 - Roma, Itàlia, 1596)

Teòleg, orador i reformador franciscà

De nom Joan Carles fins a professar. Estudià a Alcalá de Henares, passà de predicador a Figueres i ensenyà teologia als convents de Vic i filosofia al de Tortosa (del qual fou guardià); fou definidor i guardià del convent de Perpinyà.

Profundament influït per les idees ascètiques de la Contrareforma (viatjava sempre descalç), procurà l'extensió de l'observança reformada dintre els franciscans catalans.

Inici pàginaEl 1580 establí un convent a Sant Miquel d'Escornalbou (Baix Camp) i el 1581 obtingué l'aprovació d'una custòdia amb els convents reformats del Principat de Catalunya i dels regnes de València i d'Aragó (1581), de la qual fou elegit custodi.

Tanmateix, per tal d'evitar la separació d'aquests convents de la província de l'antiga observança, el general Francisco de Gonzaga obtingué que fos obligat a residir a Gènova dos anys, des d'on passà a Sicília, fins que fou cridat a Roma per Sixt V (1585) a causa de la fama de les seves obres (especialment l'Expositio Symboli Apostolorum, editada a Roma el 1595).

Aleshores, per encàrrec del papa es retirà a Tívoli per redactar els comentaris dels quatre evangelis (editats en 1623-25); passà a San Pietro in Montorio els darrers nou anys de la seva vida.

Entre les seves nombroses obres destaquen Comentario sobre la régula de San Francisco (Barcelona, 1579), De los fundamentos del buen espíritu y de toda perfección espiritual (Gènova, 1583), Tractatus de restituenda disciplina vetuste religionis Sancti Francisci (Gènova, 1583), Breve trattato della preparazione del Santissimo Sacramento dell'altare (Roma, 1595) i De divino amore captando (tractat ascètic que deixà inèdit a la seva mort).

Fou declarat venerable el 1863.

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons