A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] [ K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

Anar a:      Ka ]        [ Ki ]        [ Ko ]        [ Ku ]

Viura feliç i amo d'ell mateix aquell que al terme de cada dia pugui dir: "he viscut". (Horaci)

1 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Kaisser i Guasch, Joan  (Reus, Baix Camp, 1861 - Catalunya, s XX)  Músic i crític musical. Deixeble de Felip Pedrell, és autor d'obres corals i de cançons, d'una Fantasia, per a piano, d'una Rapsòdia catalana (sobre temes tradicionals) i d'una Serenata, per a oboè i instruments de corda.

2 ILLES BALEARS - GEOGRAFIA

Kane, camí d'en  (Ciutadella / Maó, Menorca)  Camí ral entre els dos municipis, fet construir pel governador britànic Richard Kane. Iniciat el 1713, s'obrí a la circulació el 1720. Té 51,5 km de llargada i una amplada de 30 peus anglesos (9,14 m). Les obres foren dirigides per William Scholy. És equidistant de les costes de Tramuntana i de Migjorn. Fou restaurat en 1800-01. Fou la via de comunicació bàsica per a l'illa fins al 1900,Inici página que hom acabà l'actual carretera.

3 ILLES BALEARS - BIOGRAFIA

Richard KaneKane, Richard  (Dunanay, Anglaterra, 1666 – Maó, Menorca, 1736)  Militar i governador britànic de Menorca (1713-25 i 1730-36). Participà a la batalla d'Almansa, durant la guerra de Successió, i ocupà, amb el duc d'Argyle, Menorca. Com a governador menorquí impulsà diverses transformacions: dessecació dels aiguamolls de la colàrsega del port de Maó (1713), construcció de la carretera de Ciutadella a Maó, conegut com a camí d'en Kane (1713-20), trasllat de la capital de Ciutadella a Maó, expulsió dels clergues mallorquins (1721), aplicació del primer cens rigorós (1723), etc. En el camp econòmic, introduí noves races ovines i bovines, reformà els pesos i les mesures i augmentà la superfície de conreu de les vinyes i dels arbres fruiters.

4 CATALUNYA-ARAGÓ - HISTÒRIA

Kapraina, senyoria de  (GrèciaJurisdicció feudal (cat: de la Caprena), atorgada el s XIV a Pere de Ballester, situada dins el ducat d'Atenes; antigament fou la famosa Queronca. Fou posseïda per Pere de Bellestar, també senyor de Patrici (en català el Patriau).

5 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Kaps, Arthur  (Viena, Àustria, 1912 – Barcelona, 1974)  Artista de varietats. Va arribar a Espanya el 1942 amb la companyia vienesa de revista i opereta dels Vienesos. Arran de l'èxit aconseguit als teatres del Paral·lel de Barcelona amb espectacles com Luces de Viena o Carrusel vienés, en què intervenia com a compositor i lletrista, va decidir establir-se a Barcelona i el 1949, amb el seu company F. Johann, es nacionalitzà espanyol. Posteriorment, va treballar a TVE a Catalunya com a realitzador de programes i va dirigir la sala d'espectacles Scala de Barcelona.

6 CATALUNYA-ARAGÓ - HISTÒRIA

Inici páginaKarditsa, senyoria de  (GrèciaJurisdicció feudal de Beòcia, ducat d'Atenes (cat: la Cardaniza). Pertangué el s XIV a Pere de Puigpardines, casat amb Escarlata, dita Carolina, amb la qual tingué Galceran de Puigpardines, que el succeí a Karditsa, Francesc de Puigpardines, senyor de Calandri i de Talandi (o Atalandi), i Francesca de Puigpardines, muller de Guillem d'Almenara, castellà i veguer de Levàdia.

7 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Karr i Alfonsetti, Carme  (Barcelona, 1865 – 1943)  Escriptora. Casada amb el novel·lista Josep Maria Lasarte i filla de l'escriptor francès Alphonse Karr. Fou dirigent del moviment feminista a Catalunya i, l'any 1913, fundà la institució La Llar i dirigí "Feminal". Passà més tard a presidir l'Acció Femenina (1921). Col·laborà amb el pseudònim d'El Escardot a la premsa catalana, com ara "Joventut", "La Mainada" i "La Veu de Catalunya". És autora del recull poètic Volves (1906) i de les narracions Clixés (1906). Publicà la novel·la La vida de Joan Franc i Garba de contes (1935). Són obres teatrals seves Els Ídols (1911) i Caritat (1918).

8 CATALUNYA - LITERATURA

Kataluna Antologio  (Catalunya, 1925)  Recull antològic de la literatura catalana, en esperanto. Amb un resum històric sobre llengua, literatura i cançó popular de Catalunya. Reeditada el 1931. El principal compilador i traductor a l'esperanto fou Jaume Grau i Casas; l'article sobre la cançó popular catalana fou escrit per Joan Amades, directament en esperanto. Fou la primera de la sèrie d'antologies de literatures europees publicades en aquesta llengua.

9 CATALUNYA - CULTURA

Kataluna Esperantista Federacio  (Barcelona, 1910 - )  Agrupació d'associacions esperantistes de Catalunya i de les Balears (Federació Esperantista Catalana).

10 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Katúful  Pseudònim del pintor Modest Urgell i Inglada.

11 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Inici páginaKaydeda i Vayplà, Josep Maria  (Barcelona, 1920 - )  Escultor. Fou un dels fundadors del grup Quinta Forma. Ha fet una trentena d'exposicions personals al país i a l'estranger. Entre els premis que ha obtingut figura el Nacional de Pintura de Arte Sacro el 1965. Té obres al Museo de Arte Contemporáneo de Madrid.

24 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Kiko Veneno (José Maria López Sanfeliu)  (Catalunya, 1952 - )  Cantant i compositor. El 1977 formà el grup Veneno amb els guitarristes Raimundo i Rafael Amador. Continuà en solitari la seva carrera, essent un dels principals impulsors de la fusió de flamenc i rock. Ha editat diversos discs en solitari, entre els quals destaquen: Échate un cantecito (1992) amb que assolí gran popularitat, Está muy bien eso del cariño (1995) i Punta paloma (1997).

12 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Kimhi, David  (Girona, 1160 – 1235)  Escriptor. Fill de Josep i germà de Moisès. Fou membre ben distingit de la comunitat hebrea de Girona. Visqué molts anys a Narbona. Actuà com a àrbitre màxim dels debats sostinguts pels jueus de Catalunya i del Llenguadoc sobre el pensament de Maimònides, envers el qual es pronuncià favorablement. Fou comentarista dels textos religiosos, mostrant-se seguidor de l'exègeta Abraham ben Ezra, també gironí. Escriví diversos treballs de gramàtica. La seva fama arribava a diversos països.

13 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Kimhi, Josep  (Girona, s XII)  Gramàtic. Foren deixebles seus els dos fills David i Moisès, el primer dels quals assolí un gran prestigi.

14 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Kimhi, Moisès  (Girona, s XII)  Gramàtic. Fill i deixeble de Josep i germà del famós David.

26 ESTAT ESPANYOL - BIOGRAFIA

Inici páginaKindelán y Duany, Alfredo  (Castella ?, 1879 - Madrid ?, 1962)  Militar franquista. Capità general de les Balears (1939-41) i de Catalunya (1941-42).

15 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Faquir Kirman (Josep Miret i Quillet)Kirman (Josep Miret i Quillet)  (Cornellà de Llobregat, Baix Llobregat, 1946 - )  Faquir. Conegut com a Faquir Kirman, debutà professionalment el 1965 i actuà, tant a Catalunya com a l'estranger, en cabarets, convencions, sales de festes, teatres i festes medievals. Havent treballat al Circ Mundial i a les gires catalanes del Circ Price, participà en les programacions de La Cuina de les Arts, el Circ Cric i el Circ Crac. En el seu repertori destaquen números com Les rodes de foc, L'estilet a les fosses nasals, L'encantador de serps, El volcà humà o La bombeta mastegada i engolida. Premiat amb l'Aplaudiment Sebastià Gasch el 1982 com a màxim representant i dignificador del faquirisme a Catalunya, s'ha prodigat per Europa i Amèrica i ha intervingut en molts programes de televisió a la Península Ibèrica, Itàlia i Puerto Rico. Fakir Kirman

16 PAÍS VALENCIÀ - BIOGRAFIA

Koffman, Christoph  (Basilea, Alemanya, s XV – València, s XVI)  Impressor. Establert a València cap al 1494. Publicà obres en castellà (Cancionero general, d'Hernando del Castillo) i en català (Regiment de la cosa pública, de Francesc Eiximenis; Sinonímia, de J. Amiguet; Cobles de la Verge Maria).

17 EUROPA - BIOGRAFIA

König, baró de  (Rudolf Stallmann)  (Hannover, Alemanya, 1867 - Baden-Baden, Alemanya, 1943)  Aventurer. Arribà a Barcelona el 1915 com a espia alemany. S'uní a la banda de pistolers de Bravo Portillo, al servei de la patronal. El set/1919, a la mort de Bravo, el substituí. Per oposar-se a la unió amb els sindicats lliures i per intentar extorquir alguns patrons, fou expulsat d'Espanya (1920). Actuà d'agent doble entre França i Alemanya durant la II Guerra Mundial.

27 ESTAT ESPANYOL - BIOGRAFIA

Inici páginaKraus Trujillo, Alfredo  (Las Palmas, Canàries, 1927 - )  Tenor. Format a València i a Barcelona, amplià estudis a Milà amb Mercè Llopart. El 1958 es presentà al Liceu de Barcelona, on ha actuat amb molta freqüència, així com també a València.

18 CATALUNYA NORD - BIOGRAFIA

Kremegne, Pinchus  (Solvideck, Lituània, 1890 - Ceret, Vallespir, 1981)  Pintor jueu. Des del 1918 formà part -amb el seu gran amic Soutine- de l'anomenada segona escola de Ceret, vila on retornà el 1930 i el 1946, i on residia sovint. És representat a molts museus del món.

25 ILLES BALEARS - HISTÒRIA

Kromyoüssa  (Illes Balears)  Nom grec d'una illa pròxima a Ibèria, segons Hecateu, que els historiadors han identificat amb Mallorca o bé amb Menorca.

19 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Kubala, László  (Budapest, Hongria, 10/jun/1927 - Barcelona, 17/mai/2002)  Futbolista i tècnic. El 1950 va arribar a Espanya fitxat pel Futbol Club Barcelona, equip amb el qual, esdevingut una estrella, va guanyar quatre campionats de Lliga i quatre de Copa, entre altres títols. Nacionalitzat espanyol el 1951, va formar part també de la selecció espanyola. El 1963, poc abans de retirar-se, va jugar una breu temporada amb el Reial Club Esportiu Espanyol. Com a tècnic va ésser seleccionador espanyol del 1969 al 1980 i va entrenar, entre altres, el Futbol Club Barcelona entre el 1980 i el 1982.

20 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Inici páginaKucharski i González, Rosa Maria  (Barcelona, 1929 - Madrid, 5/gen/2006)  Pianista. Inicià els seus estudis musicals essent encara ben petita. Als set anys donà el seu primer concert. Ha actuat a nombrosos països europeus i ha participat als festivals Chopin de Valldemossa. Guanyà el Premi Pere Massaveu el 1951. També ha efectuat diverses gravacions.

21 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Kühnel i Porta, Soledat  (Lleida, 1910 - )  Pintora. Estudià a l'Escola de Belles Arts. Col·laborà a la revista "Vida Lleidatana". En 1931 féu una remarcable exposició de retrats de personalitats barcelonines, sobretot, del camp intel·lectual.

22 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Kurtz, Carmen  Veure> Rafael i Marès, Carme de.

23 CATALUNYA - BIOGRAFIA

Kussrov i Corma  (Barcelona, s XIX)  Família de pianistes. Formada per Ernestina Corma i els seus fills Carles i Giocasta Kussrov i Corma.

Anar a:      Ka ]        [ Ki ]        [ Ko ]        [ Ku ]Inici página

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] [ K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons