A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

Cada cosa té la seva bellesa, però no tots poden veure-la. (Confuci)

C A R D O N A

Municipi de Catalunya - Comarca del Bages - Província de Barcelona

Població: 4.921 hab (2014) - Superfície: 66,68 km2 - Altitud: 506 m

Situació de la comarca del Bages Situat al peu de la serra de les Garrigues, a l'extrem nord-occidental de la comarca, al límit amb el Solsonès.

Inici pàginaA la zona muntanyosa de la dreta del Cardener trobem l'anticlinal de Cardona, on hi ha grans afloraments de sals sòdiques (el salí de Cardona), explotades ja des d'època preromana. A principis del s XX s'inicià l'explotació de les sals potàssiques que generen Evolució de la població de Cardona prop d'un milió de tones anuals de mineral; el 1990 l'empresa responsable decidí tancar, amb la consgüent crisi.

Part de la superfície és coberta de bosc. A part de l'explotació de les sals, altres recursos del municipi són l'agricultura de secà, molt important al segle passat gràcies a la vinya, actualment només hi ha cereals, també cultius de regadiu (horta de Cardona) per a consum local; la ramaderia (ovina, porcina i cabrum) i la indústria, sobretot tèxtil. Àrea comercial de Manresa.

Inici páginaLa vila és en un promontori avançat entre la vall del Cardener i la clotada del salí; dalt d'un turó que domina la vila s'alcen el monestir de Cardona (s X) i la gran fortificació del castell de Cardona (Bages)castell de Cardona (s XII-XIII), on fou bastida la capella de Sant Ramon Nonat (1682), on, segons la tradició, morí el sant. També destaquen a la vila l'església gòtica de Sant Miquel, les antigues muralles, la plaça porxada del Mercat i el Museu de la Sal. Pel setembre s'hi celebra el tradicional corre-bou.

El municipi comprèn, a més, el terme forà del Veïnat de Cardona, el barri i parròquia de la Coromina, les colònies mineres del Salí de Cardona i de les Colònies, el poble de Bergús, els veïnats de Tresserres i de Sant Tovà, així com diverses esglésies disperses.

La vila fou seu de la comanda (o batllia) de Cardona, dels hospitalers.

Ajuntament - Estadístiques - Consulta de dades - Turisme - Parador

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons