A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

És més important un llapis petit que una gran memòria. (Ramon Piera)

F E L A N I T X

Municipi de les Illes Balears - Comarca de Mallorca Oriental - Província de Balears

Població: 17.291 hab (2014) - Superfície: 169,57 km2 - Altitud: 144 m alt

Situació de l'illa de Mallorca (ant: Canalitx). Situat en una plana, al vessant occidental de la serra de Llevant i dividit en dos sectors: es Pla, a l'oest, i sa Marina, a l'est, on s'obren algunes cales, entre les quals es destaca la de Portocolom. La zona muntanyosa és ocupada per pinedes i alzinars.

Les terres més fèrtils són a l'interior, dominades pel secà sobre el regadiu (el conreu de la vinya va donar lloc durant la segona meitat del s XIX a una important indústria vinícola, laInici pàgina qual encara avui en dia té força tradició, Evolució de la població de Felanitx especialment l'aiguardent), també s'hi cultiven arbres fruiters (albercoquers, figueres), ametllers, ferratges i cereals. La ramaderia, que tradicionalment ha estat un complement de l'agricultura, actualment ha tingut un cert impuls (cria de bestiar porcí, oví, boví i aviram). A mitjan s XX foren explotades unes mines de lignit; també s'ha intensificat l'extracció de l'argila, per als tradicionals tallers de ceràmica (gerres de Felanitx). La indústria hi té un lloc destacat (conserves, embotits, càrnies, perles artificials, etc). La pesca, localitzada a Portocolom, ha estat en gran part substituïda pel desenvolupament del turisme, iniciat ja a finals del s XIX. Àrea comercial de Manacor.

església de Sant Miquel, de Felanitx (Mallorca)Inici pàginaLa ciutat es troba entre es Pla i sa Marina, a resguard de les serres de Llevant; s'hi destaca l'església parroquial de Sant Miquel, iniciada a mitjan s XIV; l'actual mercat està situat a l'antic hospital del s XV, i l'actual hospital fou iniciat el 1900. Tingué un paper destacat en els enfrontaments de forans i ciutadans i durant les Germanies (1521-23). El 1886 li fou concedit el títol de ciutat.

Dins el terme hi ha els pobles de Cas Concos des Cavaller i s'Horta, les caseries de Carritxó, Son Calderó, Son Mesquida des Camí, Son Negre, Son Proenç, Son Valls de Pardines i es Babot, el santuari de Sant Salvador de Felanitx i el castell de Santueri.

Ajuntament - Institut - Metereologia

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons