A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

Els funcionaris són com els llibres d'una biblioteca: els situats en els llocs més alts són els més inútils. (Paul Masson)

BIBLIOTECA DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

(Barcelona, 1835 - )

Biblioteca pública

Biblioteca de la Universitat de BarcelonaRadicada a l'edifici central de la Universitat de Barcelona, formant unitat amb totes les biblioteques de la universitat, el dipòsit bibliogràfic de Cervera, el registre de la propietat intel·lectual, la delegació del Dipòsit legal, la fonoteca i la videoteca.

Té el seu origen en el procés de desamortització de convents i en les disposicions (1835) per instituir biblioteques provincials amb els fons respectius. Instal·lada al començament al monestir de Sant Joan de Jerusalem, el 1847 passà a ser administrada de forma definitiva per la Universitat. Marià Aguiló, director de la biblioteca des del 1861, n'organitzà el trasllatInici pàgina (1880) al nou edifici de la universitat.

La biblioteca té un fons de més d'un milió de volums, amb uns 2.045 manuscrits i 910 incunables, i i notables col·leccions d'impresos lul·lians, impresos barcelonins dels s XV al XVIII, obres de mística i teologia dels s XVI i XVII, fullets, revistes i una col·lecció de 25 cartells de la guerra civil, 896 pergamins i uns 5.000 gravats.

Ha publicat diversos catàlegs de manuscrits (des del 1942) i un d'incunables (1945). Entre els exemplars més notables cal esmentar diversos manuscrits dels s X, XI i XII; una Bíblia del s XI; la Crònica del rei Jaume I (s XIV), procedent de Poblet; el tercer llibre del Crestià, d'Eiximenis, i el Somni, de Bernat Metge.

El 1979 començà la catalogació per ordinador dels impresos moderns i des del 1983 es cataloga segons les normes ISBD i s'introdueixen les dades a l'ordinador del Centre d'Informàtica de la Universitat, excepte pel que fa a la producció bibliogràfica catalana, que en rep la catalogació de l'Institut Català de Bibliografia.

Biblioteca de la Universitat de Barcelona

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons