A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

Pots dir si una persona és sàvia per les seves preguntes. (Naguib Mahfuz)

COL·LEGI DE CIRURGIA DE BARCELONA

(Barcelona, 1760 - 1843)

Institució docent per a l'ensenyament de la cirurgia

edifici de la Facultat de Medicina (Barcelona) Fundada per ordre reial, sota l'impuls i la direcció de Pere Virgili, segons el model del de Cadis. Era destinat a la formació de cirurgians militars i també civils per al Principat.

Virgili redactà els estatuts el 1764 (any que fou inaugurat oficialment), encara que des del 1761 ja funcionava en un edifici propi, d'estil neoclàssic, construït dins els terrenys de l'Hospital de la Santa Creu, segons projecte de l'arquitecte Ventura Rodríguez.

N'era president el primer cirurgià de cambra de Madrid, que delegava les funcions en el director. Una part dels títols que concedia eren equivalents als universitaris i controlavaInici pàgina l'exercici de la cirurgia al Principat.

Aviat adquirí un gran prestigi, tant pels professors com pel tipus d'ensenyament, eminentment pràctic, possibilitat pel fet de poguer treball amb els malalts del mencionat hospital, i per la facilitat de practicar disseccions. Tenia alumnes interns.

El Col·legi hagué de vèncer l'oposició dels metges, dels col·legis antics de cirurgians i de la Universitat de Cervera.

En dos períodes breus s'uní a la càtedra de Medicina Pràctica de l'Hospital de la Santa Creu: en 1799-1801, amb el nom de Col·legi de Cirurgia i Medicina, i en 1821-23, amb el nom d'Escola Especial de la Ciència de Guarir.

El 1843 es convertí en Facultat de Ciències Mèdiques depenent de la Universitat de Barcelona.

A la fi del s XIX es construí la nova facultat i l'hospital clínic, que fou restaurat el 1929; conserva l'amfiteatre anatòmic, amb una interessant taula de dissecció de marbre, obra de Joan Enric, i el cadirat, obra de Llorenç Rosselló.

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons