A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

El problema de ser pobre és que et té ocupat tot el temps. (Willem de Kooning)

FEDERACIÓ SOCIALISTA CATALANA

(Catalunya, 1880 - 1936)

Federació política

Agrupà els diversos grups socialistes de Catalunya afiliats al PSOE. Coneguda també per Federació Catalana del PSOE.

Els primer grups socialistes sorgiren al Principat entorn de Josep Pàmies i el setmanari "El Obrero" (1880). Tanmateix, la ruptura de la direcció madrilenya amb Pàmies (1887-88) frustrà el futur desenvolupament del socialisme a Catalunya, precisament quan tant el PSOE com la UGT havien estat formalment creats a Barcelona (1888).

Inici páginaEl marginament dels socialistes respecte al moviment obrer català assolí el seu punt més alt en negar-se el PSOE a fer costat a la vaga general de 1902.

A partir del 1904 els socialistes catalans iniciaren un tímit apropament envers el sindicalisme del Principat, que els permeté participar en el moviment de Solidaritat Obrera el 1907.

Reorganitzada la Federació, tingué una forta incidència en la campanya de protesta per la guerra del Marroc i en els fets de la Setmana Tràgica de 1909.

El seu òrgan de premsa era aleshores "La Internacional".

El 1916 adoptà reivindicacions catalanistes, però el distanciament amb Madrid anà en augment. La formació de la Unió Socialista de Catalunya el 1923 comportà l'escissió del sector més catalanista, que s'integrà en la nova formació.

Inici páginaJa durant la República, la força de la Federació es veié debilitada per una nova escissió de militants que es passaren a l'USC el 1933. Malgrat això, la Federació dominà la secció catalana de la UGT i prengué de nou cert relleu amb una nova generació dirigent; finalment, el 1936 participà en la fundació del PSUC.

Reconstruïda a l'exili en 1945-46, es relacionà amb el Moviment Socialista de Catalunya, es reorganitzà sota el seu secretari general, Josep M. Triginer, el nov/1976 i entrà en la coalició Socialistes de Catalunya que participà en les primeres eleccions democràtiques de 1977; un any més tard s'integrà al Partit dels Socialistes de Catalunya.

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons