A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

Les persones estan disposades sempre a negar tot allò que no comprenen. (Blaise Pascal)

FESTES MODERNISTES DE SITGES

(Sitges, Garraf, 1892 – 1899)

Conjunt de cinc actes culturals promoguts per Santiago Rusiñol.

cartell de la Festa Modernista de Sitges del 1894Es caracteritzaren -en contrast amb els Jocs Florals, promoguts per la generació anterior- pel fet d'ésser restringits al món dels artistes, en deliberada oposició a la massa ciutadana, fet que era subratllat amb un cert to ritual, per l'absència de qualsevol mena de recompensa, per la inclusió de totes les facetes de l'art i per la decidida dedicació als corrents estètics moderns; a vegades, però, el to baixà, fins a esdevenir xaró.

Inici pàginaLa primera festa (23/ago/1892) consistí en una exposició de belles arts a l'ajuntament de Sitges, on, al costat dels pintors considerats avui com a modernistes, n'exposaren molts d'altres d'ancorats en l'estètica convencional.

La segona (10/set/1893) inclogué un concert, dirigit per Enric Morera, amb obres seves, de Cèsar Frank i d'altres músics belgues, i una representació de La intrusa de Maeterlinck, traduïda per P. Fabra.

La tercera (4/nov/1894) s'inicià amb el solemne trasllat de dos quadres d'El Greco al Cau Ferrat, i es clogué amb un certamen literari, que publicà "L'Avenç" (1895).

La quarta (14/feb/1897) estrenà el drama de Massó i Torrents La fada, musicat per Enric Morera, amb l'assistència d'alguns dels compositors de l'escola franco-belga, habituals dels concerts del Cau Ferrat.

I la cinquena (5/jul/1899) consistí en un concert de piano, interpretat per Joaquim Nin, amb obres de Morera, Gay, Alió, Grieg i Scarlatti, i la representació de Lladres! i La reina del cor, d'Iglésias, i de L'alegria que passa, del mateix Rusiñol, amb música de Morera.

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons