A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

Es pot confiar en les males persones, no canvien mai. (William Faulkner)

PARTIT OBRER D'UNIFICACIÓ MARXISTA  (POUM)

(Barcelona, 29 setembre 1935 - )

Partit polític comunista autònom, d'ideologia marxista

cartell del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) Fundat per la fusió del Bloc Obrer i Camperol amb Esquerra Comunista. Un comitè executiu, sota la direcció del secretari general Joaquim Maurín, impulsà l'extensió del partit fora del Principat.

La FOUS fou la seva central sindical, i "La Batalla", el seu portaveu periodístic.

El POUM, en formar part del Front d'Esquerres de Catalunya, aconseguí que Maurín obtingués escó de diputat en les eleccions del feb/1936. Després participà enInici pàgina l'aixafament de la insurrecció militar del jul/1936 i s'integrà en el Comitè Central de Milicies Antifeixistes i en el govern de la Generalitat, amb Andreu Nin com a conseller de Justícia (set-des/1936).

Per la seva actitud antiestalinista i arran dels Fets de Maig del 1937, Nin fou assassinat per agents soviètics, mentre que altres dirigents foren detinguts i processats (oct/1938).

A la postguerra es mantingué en la clandestina lluita antifranquista fins als voltants del 1952. Reaparegué el 1973, una part del POUM convergí vers el Moviment Socialista de Catalunya, mentre que una altra mantenia l'organització, que no aconseguí una especial incidència i evolucionà cap a postures independentistes d'esquerra.

Va abandonar la seua activitat al començament de la dècada dels 1980, sense arribar a dissoldre's.

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons