A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

Tot el que sabem de l'amor és que l'amor és tot el que hi ha. (Emily Dickinson)

PARTIT SOCIALISTA DEL PAÍS VALENCIÀ  (PSPV-PSOE)

(País Valencià, 1975 - )

Partit polític

logo del Partit Socialista del País Valencià Creat per convergència d'un primer partit homònim (que tingué l'origen el 1972 en els Grups d'Acció i Reflexió Socialista), Socialistes Valencians Independents, Reconstrucció Socialista del País Valencià i Agrupament Socialista Valencià.

Formà part de la Federació de Partits Socialistes (1976). Fou legalitzat pel mar/1977. Entre altres publicacions, tingué com a òrgan "El Poble Valencià", que edità una vintena de números.

El 1977 es produí una ruptura entre dos sectors; un que conservà el nom i un altre queInici página utilitzà el d'Unitat Socialista, en coalició amb el Partit Socialista Popular, i que a l'inici del 1978 s'integrà en el PSOE, com féu també poc després l'altra fracció.

Partit més votat fins el 1995 en les eleccions a les Corts Valencianes, Joan Lerma ocupà la presidència de la Generalitat Valenciana.

Des del 1995, que aquesta passà al Partido Popular, ha estat la primera força de l'oposició. Fins el 1991 controlà l'alcaldia de València. Alguns membres del partit han estat també ministres en governs del PSOE.

El 1997 Lerma fou substituït per Joan Romero com a secretari general. Arran d'una greu crisi interna, el 1999 Romero dimití el càrrec, que durant uns mesos fou assumit per una gestora fins que l'any 2000 Joan Ignasi Pla fou confirmat en el càrrec.

Inici pàginaLa nova executiva mantingué el 2004 punts de contacte amb la Generalitat de Catalunya (aleshores presidida per Pasqual Maragall), que es concretaren en el projecte de l'Euroregió. Al jul/2005 pactà una reforma de l'estatut valencià amb el PP.

El 2007 dimití Joan Ignasi Pla arran de les acusacions per un presumpte afer de suborn. En el Congrés celebrat el set/2008 fou elegida una nova executiva encapçalada per Jordi Alarte i Gorbe.

En el 12 Congrés, la candidatura de Ximo Pui derrotà clarament la d'Alarte, al qual succeí en la secretaria general.

PSPV

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons