A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

La política és l'art d'impedir que la gent es fiqui en el que li pertoca. (Paul Valéry)

Damià FORMENT

(València ?, s XV - Santo Domingo de la Calzada, Castella, 1540)

Escultor

detall del retaule major de Poblet, de Damià Forment Fill i deixeble de Pau Forment. Possiblement anà a Itàlia, on rebé la influència de l'escola de Donatello que s'observa en la seva obra.

És l'introductor de l'escultura renaixentista, de la qual esdevingué el màxim representant, en l'àmbit de la corona catalano-aragonesa, durant la primera meitat del s XVI.

L'any 1509 contractà, juntament amb el seu germà Onofre, un retaule per a la confraria d'argenters de València i, aquest mateix any, es traslladà a Saragossa, on realitzà el retauleInici pàgina major del Pilar (1509-15), el de l'església de San Pablo (1511), ambdós amb caràcters renaixentistes en l'estil de les figures i de la decoració, però d'estructura encara gòtica, el de San Miguel de los Navarros (1518), ja clarament renaixentista, i el de la seu d'Osca (1520-34), novament amb estructura gòtica (probablement per imposició dels contractants).

El model renaixentista triomfà plenament en el retaule major de Poblet (1527-29), que no fou, però, ben acceptat pel monestir i donà lloc a un llarg plet.

Va morir quan treballava en el retaule major de la catedral de Santa Domingo de la Calzada, que havia iniciat l'any 1537.

La fecunditat de la seva producció és deguda al gran nombre dels seus col·laboradors, que, d'altra banda, en traslladar-se a diferents ciutats, influïren en l'evolució de l'escultura a tota la península.

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons