A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

El silenci és el soroll més fort, potser el més fort dels sorolls. (Miles Davis)

batalla de MURET

(Muret, Llenguadoc, 12/set/1213)

Batalla entre Pere I el Catòlic i els croats francesos.

Simó de Montfort, cap de la croada contra els albigesos, tenia Tolosa com a objectiu i estava assetjat dins la plaça forta de la vila de Muret per les tropes de Pere I, aliat amb els comtes de Tolosa, Foix i Comenge.

Tot i que el legat papal propugnà la pau, Pere I la refusà i es va preparar per a la batalla, malgrat les desavinences amb el comte de Tolosa, que no era partidari de l'enfrontament a camp obert.

Inici pàginaAquest fet debilità el camp aliat, i encara més la fugida dels tolosans, que va provocar la intervenció de Pere I per evitar el desastre.

En una acció que mai no ha pogut ésser explicada satisfactòriament, els croats es llançaren a l'encontre del monarca català i aconseguiren de donar-li mort.

Aquesta decisió els aportà la victòria, car l'exèrcit catalano-occità, en assabentar-se de la mort del rei, es lliurà a la fuga i fou víctima d'un terrible carnatge.

S'ha parlat molt de la temeritat i de l'arrauxament del rei Pere, que, ultra desatendre els consells dels altres participants, s'exposà imprudentment a l'avantguarda del seu exèrcit.

Pere III el Cerimoniós digué d'ell en la Crònica que "per sa follia fou mort a Morell".

Amb aquesta desfeta acabà la influència política catalana en les terres llenguadocianes i Occitània anà definitivament vers l'absorció i l'anihilació en mans de la corona francesa.

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons