A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

La velocitat del temps és infinita, i ens n'adonem més quan mirem enrera. (Sèneca)

A L Z I R A

Municipi del País Valencià - Capital comarcal de la Ribera Alta - Província de València

Població: 44.518 hab (2014) - Superfície: 110,46 km2 - Altitud: 14 m alt

Situació de la comarca de la Ribera Alta Situada al sud de València. El seu nom, que en àrab vol dir l'illa, deriva de l'emplaçament de la capital, que antigament es recloïa dins una colzada del Xúquer.

La reial sèquia del Xúquer rega el terme i hi fa possible l'agricultura de regadiu; l'increment del cultiu de la taronja data del s XVIII i és actualment de gran importància. A les riberes del Xúquer cultiven arròs, així com altres productes de regadiu: cereals, llegums,Inici pàgina hortalisses. Ramaderia avícola, pesca i apicultura.

Evolució de la població d'Alzira (Ribera Alta)La indústria deriva de l'agricultura: conserves vegetals, preparació de la taronja per a l'exportació, molins arrossers i farineres, també hi ha indústria tèxtil, paperera i de mobles.

És molt probable que el poblament d'Alzira començés a l'edat del bronze; també hi ha diversos testimonis de l'existència d'un nucli de població en època romana, que no es consolidà, però, fins al període de domini musulmà.

Conquerida el 1243 per Jaume I, conservà part de la població sarraïna. Hi havia també una important colònia judaica, la qual emigrà després de les matances del 1391. Les pestes de principi del s. XV acabaren de reduir la població de forma considerable. Tingué una important indústria tèxtil que li donà una certa prosperitat.

Ajuntament d'Alzira (Ribera Alta)Inici PàginaEl 1520 es declarà favorable als agermanats; hagué de capitular el 1522. Patí una ràpida decadència quan fou decretada l'expulsió dels moriscos. Durant la guerra de Successió es posà al costat de l'arxiduc Carles, per la qual cosa perdé, l'any 1707, els privilegis i els estatuts municipals.

L'Ajuntament (s XVI-XVII) és un edifici de transició, gotico-renaixentista.

Ajuntament - Viquipèdia

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons