A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemčrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

Quan s'és enaltit per l'enemic, és que s'ha fet alguna cosa malament. (Amintore Fanfani)

corona CATALANO-ARAGONESA

(Catalunya-Aragó, 1137 - 1716)

Estat mediterrani (o Corona de Catalunya i Aragó)

Anomenat també modernament unió o confederació catalano-aragonesa, marc institucional dins el qual s'han desenvolupat histňricament els Paďsos Catalans i Aragó entre els s XII i XVIII.

Originat per la unió dinŕstica de Catalunya i d'Aragó duta a terme amb la donació, per part de Ramir II d'Aragó, del regne d'Aragó, del comtat de Ribagorça i del regne de Saragossa, al comte Ramon Berenguer IV de Barcelona, mitjançant el compromís de matrimoni del comteInici pŕgina amb la seva filla i hereva Peronella (acomplert el 1150).

Ramon Berenguer renunciŕ a titular-se'n rei -només Peronella es titulŕ reina d'Aragó-. Perň a partir del seu fill i successor (1162) Alfons I de Catalunya-Aragó els sobirans de la nova monarquia esdevinguere reis tant per als aragonesos com per als catalans.

Felip V, a partir de la guerra de Successió propugnŕ i practicŕ una política d'assimilació a Castella dels regnes que formaven part d'aquella corona, cosa que féu el 1707 per al regne de Valčncia i per al d'Aragó, el 1715 per al regne de Mallorca i el 1716 per al Principat de Catalunya.

Amb els decrets de Nova Planta, finalitzŕ com a organització estatal la corona catalano-aragonesa, malgrat que la monarquia hispŕnica dels Borbó continuava essent considerada legalment com una agregació de regnes diversos.

Tornar a DadesCat

Inici pŕgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Paďsos CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemčrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicčncia Creative Commons