A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

Una Constitució no pot per si mateixa fer feliç a un poble. Una mala sí que pot fer-lo infeliç. (Guy Carcassonne)

conquesta de MÚRCIA

(Múrcia, nov/1265 – feb/1266)

Campanya militar

Conquesta del regne musulmà de Múrcia per Jaume I de Catalunya-Aragó.

Pel tractat de Tudellén (1151) la conquesta corresponia a la corona catalano-aragonesa, però Alfons I hi renuncià el 1179 a favor de Castella en canvi de certes compensacions. Castella havia sotmès Múrcia a vassallatge (1243), però només n'havia ocupat uns quants castells.

Inici pàginaL'expansió d'Alfons X de Castella per terres andaluses i els seus projectes africans originaren, el 1264, una revolta sarraïna d'envergadura, ajudada per Granada i el Marroc, i Jaume I rebé aquell mateix any una urgent petició d'ajuda per part de la seva filla Violant, reina de Castella.

El rei aplegà consell a Osca, on demanà, sense èxit, col·laboració als aragonesos en l'empresa d'auxili a Castella, convocà els catalans a corts i aquests accediren al seu prec i, a més, li concediren l'exacció del bovatge; aplegà corts a Saragossa, amb un resultat de nou negatiu, el 1265 s'adreçà, finalment, a València per l'octubre d'aquell mateix any.

L'infant Pere, que tanmateix des del mes d'abril hostilitzava els sarraïns de Múrcia, ocupà Alacant i Oriola i arribà fins a les portes de la mateixa capital murciana.

La campanya definitiva, amb assistència del rei i dels infants Pere i Jaume, començà a mitjan novembre: en una primera etapa aconseguí la reducció de Villena, Elda, Petrer, Elx i Crevillent.

Inici pàginaDesprés d'una entrevista a Alcaraz amb el rei de Castella, Jaume I, partint de la seva base d'Oriola, anà a assetjar la ciutat de Múrcia. Aviat hi inicià converses, i la capitulació tingué lloc pel feb/1266; el dia 20 del mateix mes la ciutat ja fou ocupada definitivament.

El rei hi romangué fins el 4/mar, després estigué a Alacant fins el 2/abr i, havent lliurat tot el territori conquerit a Castella, tornà a València, però deixà a Alacant una guarnició catalano-aragonesa per tal d'assegurar-ne la defensa. Com a conseqüència d'aquesta campanya tot el nord del regne de Múrcia, fins a Cartagena i la mateixa capital, fou poblat de catalans, la qual cosa facilità la incorporació de gran part d'aquella zona al Regne de València el 1296.

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons