A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Inici ] Entrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc ]             

Si dius la veritat, no hauràs de recordar-te de res. (Mark Twin)

Josep PERARNAU i ESPELT

(Avinyó, Bages, 1928 - )

Filòsof i teòleg

Josep Perarnau i Espelt Estudià a Solsona i fou ordenat a Barcelona (1952). Estudià posteriorment teologia a Salamanca, Roma i Munic.

Fou professor de teologia a Sogorb, a Castelló i, finalment, a la Facultat de Teologia de Barcelona (Secció de Sant Pacià), on obtingué el grau de doctor. Assistí a les sessions del Concili Vaticà II, com a consultor del bisbe de Sogorb-Castelló.

Inici pàginaCol·laborà el 1966 en la fundació de les Jornades Catalanes de Teologia, que aplegaren teòlegs de Catalunya i les Balears. Més endavant fou elegit president de l'Associació de Teòlegs Catalans.

Ha col·laborat a "Criterion", "El Correo Catalán", "Castelló 66" i "Tele/eXprés". Treballà en una traducció i edició dels Documents del Concili Vaticà II, iniciada el 1964 i considerada com una de les millors sobre el tema.

Ha publicat gran nombre d'articles sobre el lul·lisme, Arnau de Vilanova i temes de teologia catalana medieval. D'entre els seus llibres cal destacar Dos tratados 'espirituales' de Arnau de Vilanova en traducción castellana medieval (1976), Felip de Malla, Correspondència política (1425-1428) (1978), Alia Informatio Beguinorum d'Arnau de Vilanova (1978), Els manuscrits lul·lians medievals de la Bayerische Staatsbibliothek de Munic, en dos volums (1982 i 1983), De Ramon Llull a Nicolau Eimeric, Estudis i inventaris de sermons de Sant Vicenç Ferrer (1999) i Feliu d'Urgell. Bases per al seu estudi.

Inici pàginaFou també director de Arnaldo de Vilanova. Introductio in librum (loachim). De semine Scripturrum (2004).

Ha estat guardonat amb el premi de la Crítica de Serra d'Or (1993), la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya el 1998 i el Premi als Estudis Filològics (Modalitat Literatura) de València (2000), entre altres.

El 1990 fou elegit membre de l'Institut d'Estudis Catalans i el 28/abr/2009 fou investit com a doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona.

Tornar a DadesCat

Inici pàgina

A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W-Z ]

Logo de Dades dels Països CatalansEntrada ] Calendari ] Bibliografia ] Enllaços ] Suport ] Consultes ] Efemèrides ] Responsable ] [ Bloc

© 2006-2016 / Ramon Piera i Andreu ---- Llicència Creative Commons